Externe

Arabii vor construi un oraş de trei ori mai mare decât New York

Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol din lume, însă din cauza scăderii prețului petrolului, este dificil pentru țară să își plătească lucrătorii petrolieri, conform Capital.ro

De aceea, guvernul Arabiei Saudite a iniţiat un proiect care ar putea da un impuls economiei ţării: un mega-oraş de 500 de miliarde de dolari, care se va conecta la Iordania şi Egipt şi care va fi alimentat complet de energie regenerabilă.

În octombrie 2017, prinţul Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a anunţat proiectul, numit NEOM, la o conferinţă privind initiativa investiţiilor viitoare din Riyadh. Acesta va fi finanţat de guvernul saudit şi investitorii privaţi, potrivit Reuters.

În prezent, ţara începe să acorde contracte firmelor de construcţii pentru construirea a cinci palate. Situate pe coasta Mării Roşii, palatele vor fi pentru rege, print şi alte familii regale. Clădirile vor avea o arhitectură tradiţională în stil marocan, modele islamice şi plăci colorate din ceramic. Complexul de palate va include un port de agreement, piste pentru elicopter şi un teren de golf.

Oraşul va avea o suprafaţă de 10.230 de kilometric pătraţi. Obiectivul principal al acestui proiect este de a diminua dependenţa Arabiei Saudite de exporturile de petrol, ceea c ear putea extinde economia ţării dincolo de petrol, a declarant Salman, la conferinţa din octombrie. Oraşul va fi concentrate pe o varietate de industrii, cum ar fi: energie şi apă, biotehnologie, produse alimentare, divertisment etc.

Cel care va conduce proiectul este Klaus Kleinfeld, fost director executiv al Siemens AG şi Alcoa Inc. Oficialii speră că prin vânzarea a 5% din gigantul petrolier Saudi Aramco vor strange 300 de miliarde de dolari pentru construcţia NEOM.

NEOM ar putea fi unul dintre cele mai mari oraşe care ar putea funcţiona fără combustili fosili. În SUA, unul dintre cele mai mari oraşe care rulează cu energie regenerabilă de 100% este Burlington, Vermont, care nu se apropie de dimensiunea planificată a NEOM. Oraşele din Islanda şi Norvegia susţin, de asemenea, că se apropie de realizarea reţelelor electrice cu totul regenerabile, cu ajutorul resurselor naturale cum ar fi energia hidroelectrică şi căldura geotermală.

Arabia Saudită se aşteaptă să finalizeze prima secţiune a NEOM până în 2025.

”Acest loc nu este pentru oamenii obişnuiţi sau pentru companiile normale, acesta va fi un loc pentru visătorii lumii.”, a declarat bin Salman. “Forţa politică puternică şi dorinţa unei naţiuni. Toţi factorii de succes sunt acolo pentru a crea ceva mare în Arabia Saudită”.

Sursa Photo

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top