Cultural

„Amurgul marinarului” – Lansare de carte la Humanitas

Festivalul „Zilele Culturii Japoneze” a început cu o lansare cărții „Amurgul marinarului” de Yukio Mishima

Festivalul „Zilele Culturii Japoneze” a început cu lansarea cărții „Amurgul marinarului” de Yukio Mishima în cadrul librăriei Humanitas de la Cișmigiu.

Romanul a fost ecranizat în 1976 de Lewis John Carlino, sub numele „The Man Who Fell from Grace with the Sea”, cu actorii Sarah Milles și Kris Kristofferson în rolurile principale. În 1990, a avut loc premier spectacolului „Das verratene Meer”, pe muzica lui Hans Werner Henze, după un libret de Hans Ulrich Treichel. În 2006, o nouă punere în scenă, de data aceasta pe un libret în limba japoneză și purtând numele original 午後の曳航 [Gogo no eikou], a fost prezentată la Festivalul de la Salzburg.

Întregul roman este o alegorie a situației Japoniei după înfrângerea din Al Doilea Război Mondial. Acest lucru se poate observa la persoajele romanului, fiecare reprezentând diferite părți componente ale Japoniei. Noboru, personajul principal,  și banda lui reprezintă valorile și tradițiile vechi ale Japoniei. Mama acestuia, Fusako, reprezintă occidentalizarea culturii japoneze. Unele dintre acțiunile inumane ale membrilor bandei reprezintă acțiunile inumane pe care japonezii le-au făcut pe timpul războiului.

„Scrisă cu atenția concentrată asupra detaliului naturalistic, povestea devine dureros de convingătoare și oferă o bogăție de nuanțe ale adevărului psihologic și mitic.” (Sunday Times)

„Cel mai bun roman al lui Mishima și unul dintre cele mai mari ale secolului trecut”. (The Times)

Autorul Yukio Mishima (pseudonimul lui Kimitake Hiraoka) este foarte cunoscut pentru lucrările sale dar și pentru faptul că este una dintre personalitățile lumii japoneze care s-a sinucis prin seppuku sau harachiri (o metodă de sinucidere practicată mai ales de samurai).

Sursă foto

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.Copyright © 2010 - 2018 Hyperflash.ro

To Top