Cultural

Adrian Guță- detalii despre conferința pe tema artei vizuale românesti post și pre decembriste

11072222_928957400459459_31213478_n

În cadrul  evenimentului “Artele vizuale și recuperarea istoriei recente a României” am reușit să-i luăm un interviu istoricului şi criticului de artă Adrian Guță cu privire la evenimentul derulat și la poziția artistului român în contextul actual.

Hyperflash: Ce mesaj doriți să transmiteți prin această expoziție?

Adrian Guță: Mesajul că arta românească are o continuitate remarcabilă și înainte de ’89 și după ’89, că s-a făcut artă bună și înainte de schimbarea din decembrie ’89.

Hf.: Cu ce se deosebește o expoziție din străinătate cu o expoziție din România?

A.D.: Asta e o întrebare mult prea dificilă ca să-i pot răspunde în câteva cuvinte, nu pot să vă spun decât că această expoziție în opinia mea este o expoziție compatibilă cu marile expoziții tematice din occident.

Hf.: Este la prima ediție această expoziție, sau au mai fost și altele?

A.D.: A mai fost o expoziție a Universității Naționale de Arte, a artiștilor din școală în 1964 când s-a împlinit un secol de existență, acuma este într-adevăr a doua mare, și mai mare expoziție.

Hf.: Din câte am înțeles este deschisă expoziția pe tot parcursul anului.

adrian guta 2-hyperflash

A.D.: Da, va fi deschisă până în noiembrie anul acesta.

Hf.: Poate astăzi un pictor din România să se întrețină și să-și expună lucrările și peste hotare fără a fi sponzorizat de către cineva? Și dacă da, în ce mod?

A.D.: E destul de greu să trăiești din artă, totuși sunt asemenea situații. Din fericire există din ce în ce mai multe galerii particulare și ele sprijină producția artiștilor din diverse generații, sunt unele din aceste galerii care îi sprijină mai ales pe artiștii tineri și din fericire asistăm la un fenomen recent îmbucurător. Cunoașterea artei românești tinere și nu numai tinere peste hotare și prezența ei în galerii importante și în bienale importante și sperăm faptul că anul acesta România va fi reprezentată la bienala de la Veneția de Adrian Ghenie în care este actualmente cel mai bine vândut artist român și reprezentat de mari galerii americane, va avea succes acea prezență.

Hf.: Următoarea conferință de acest gen pe ce dată va fi?

A.D.: Următoare conferință va fi pe 25 martie când va avea cu totul alt profil, va fi o discuție între rectorii și decanii institutelor academiilor universităților de artă din România, adică din București, Cluj, Iași, Timișoara.

Cele mai citite

To Top