Cultural

18 autori, 300 de căști wireless, 10 ore de lectură și un carusel de texte derulate live

Sub deviza Lectură- Carusel, vineri, 20 aprilie,  optsprezece poeți și autori români au fost invitați să citească, de dimineață până seara, în cadrul unui  eveniment special pregătit  în avanpremiera Zilei Internaționale a Cărții.
Publicul a fost astfel invitat să asculte la căști wireless, un maraton de lectură, iar cei care nu au putut ajunge la eveniment au avut ocazia să urmărească fiecare moment în parte,  live, pe pagina de Facebook a librăriei.

Deschiderea evenimentului a fost făcută de scriitoarea Cristina Nemerovschi  și scriitorul Alexandru Voicescu  care au dat startul unui maraton de lectură. De asemenea printre scriitorii invitați să citească în fața publicului s-au numărat: Corina Ozon,  Iulian Tănase,  Mara Wagner,  Bogdan-Alexandru Stănescu și mulți alții. 

Înainte de începerea lecturii, Cristina Nemerovschi ne-a împărtășit câteva impresii legate de eveniment  ,,M-am bucurat foarte mult pentru invitația la evenimentul pentru Ziua Internațională a Cărții. Un eveniment foarte frumos, organizat la Cărturești Carusel, cu un concept inedit, Silent Disco în care cei care vor veni ne vor putea auzi în căști. Nu știu nici eu prea bine încă în ce fel se va desfășura, mi se pare foarte interesant tocmai pentru că nu am mai participat la așa ceva.
Cred că este foarte important că se sărbătorește o zi internațională a cărții. Este din ce în ce mai important cititul și sfătuiesc pe absolut oricine să încerce să își găsească acele cărți cu care să rezoneze și care să schimbe ceva în ei, pentru că sunt din ce în ce mai importante cărțile în lumea noastră, în care ne este greu uneori să ne regăsim sinele și în care devenim tot mai superficiali și prinși în cotidian. Este din ce în ce mai important să ai niște cărți alături care să te întoarcă spre tine, pentru că acesta este cel mai frumos lucru pe care îl poate face o carte. Așa că citiți și căutați cărțile cu care să rezonați.” 

Și autoarea seriei ,,Amanții”, Corina Ozon, a făcut o scurtă declarație pentru Hyperflash.ro: ,,Evenimentul de astăzi mi se pare un demers inedit, o armonizare a culturii cu tehnologia. Cred că este o acțiune menită să îi apropie foarte mult pe tineri de lectură și de cărți și în special de autorii români. Mă bucur foarte mult atunci când librăria Cărturești ințiază asemenea demersuri în care cooptează mai mulți autori români, pentru că după 90 încoace a fost cumva un trend de a aduce autori străini pe piața românească de carte, traduși, bineînțeles, dar îmi place că de câțiva ani există și un val foarte puternic de scriitori români și mi-aș dori să se mai facă asemenea acțiuni și sunt convinsă că, realizând un astfel de obicei, formăm și un gust al publicului.
Eu am avut un fel de revelație – că orice lucru se poate reproduce. O pictură poate fi reprodusă, un film a putut fi reprodus, o piesă de teatru, dar eu n-am auzit să se fi reprodus vreodată o carte. Am găsit undeva un citat că ,,o carete este o poveste pe care o citești de fiecare dată când o deschizi”, deci este ceva la infinit. ”

,,Evenimentul pe care l-a organizat Cărturești Carusel este ceva nou în România. În străinătate se practică foarte des conceptul de chil out music& literature și aici e o noutate și e bine venit deoarece cărțile nu mai sunt acel ceva prăfuit – clișeul în care autorul este un damnat care nu face altceva decât să se gândească la succes. Aici oamenii vin, se interconectează unii cu ceilalți, este un networking în care nu vii să asculți doar un scriitor citind, ci vii să te pătrunzi de cunoaștere și de voie bună, aș spune. Asta este cel mai important, pentru că voia bună lipsește în ziua de azi și foarte mulți oameni sunt încrâncenați, înverșunați, nedându-și seama că zâmbetul este cel mai important lucru. Și dacă unul din noi toți, din cei optsprezece invitați reușește să realizeze asta, înseamnă că este un eveniment reușit.
Cititorilor aș vrea să le transmit că nu există cărți bune și cărți proaste. Sunt cărți care sunt croite pe mărimea ta și cărți care nu sunt croite pe mărimea ta. Există o diversitate de cărți în această librărie și în întreaga lume și cu cât sunt mai multe genuri, cu cât sunt mai mulți autori, cu atât e mai bine pentru toată lumea.” a declarat Marcel Manea, autorul cărții: Bărbați pe tocuri pentru Hyperflash.ro

Pe 23 aprilie, la inițiativa UNESCO, în lume se sărbătorește cartea și lectura, cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii şi a Drepturilor de Autor.

Data de 23 aprilie a devenit simbolică pentru literatura lumii și asta pentru că la această dată în anul 1616, Cervantes și Shakespeare au încetat din viață. Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor a pornit din Catalonia, unde comemorarea morții lui Cervantes a fost asociată de librari cu ziua tradițională de Sant Jordi (Sfântul Gheorghe) sau Ziua Trandafirului, o zi în care se făceau mici daruri. De aceea, pe această dată, în Spania, cititorii care cumpără o carte primesc în dar și  un trandafir.

Sursă foto

Cele mai citite

To Top