Social

17 Noiembrie – Ziua Mondială dedicată copiilor născuți prematuri

Ziua Mondială dedicată copiilor născuți prematuri a fost inițiată în 2010 de Fundația Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuților și este marcată oficial din 2011 pe data de 17 noiembrie.

La nivel mondial, în fiecare an, 15 milioane de bebeluși se grăbesc să vină pe lume înainte de termen. În Europa se înregistrează aproximativ 500.000 de nașteri premature.

Conform Organizației Salvați Copiii, rata mortalităţii infantile a cunoscut o curbă descendentă, în ultimii cinci ani, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană. În anul 2010, la începutul programului de reducere a mortalităţii infantile al organizației Salvaţi Copiii, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuţi vii, rată care a coborât la 7,3 la mia de nou-născuţi vii, în 2016.

Ziua mondială a copiilor născuți prematuri a fost celebrată de Asociația Prematurilor prin donarea a 4 fotolii ergonomice spitalului Dr.I.Cantacuzino. Scaunele sunt necesare pentru terapia Kangaroo Care. Asociația va demara un amplu proiect privind avantajele utilizării tehnicii Kangaroo Care în maternitățile din România, se arată într-un comunicat remis presei. Terapia Kangaroo Care scade perioada de spitalizare cu până la 50%, îmbunătățește creșterea ponderală, stabilizează ritmul cardiac, tensiunea arterială și respirația, îmbunătățește nutriția, bebelușului, scade rata mortalității și este recunoscută și pentru beneficii la nivel psihologic.

„Ne bucurăm tare mult că secția de neonatologie care tratează anual peste 800 copii veniți mai devreme pe lume a ales să implementeze în unitatea lor Kangoroo Care. Dorința noastră s-a întâlnit cu inititativa lor și așa s-a întâmplat „magia”. Sperăm să ajungem cu acest proiect în cât mai multe unități spitalicești și terapia să fie „ȋmbrăţişată” cu succes de cadrele medicale din întrega țara”, a declarat Diana Gămulescu – Președinte al Asociației Prematurilor.

Contactul cu pielea părintelui este unul dintre cele mai importante lucruri în recuperarea bebelușului născut prematur. Prima dată când a fost folosit ca terapie a fost acum aproape 40 de ani (1979) în Bogota, Columbia, în secțiile neonatale care au avut un deficit de incubatoare.

Text: Cristian Tănase

Foto: Asociația Prematurilor

Cele mai citite

To Top