Cultural

145 DE ANI DE LA NAȘTEREA LUI CONSTANTIN BRĂNCUȘI

Se împlinesc astăzi 145 de ani de la nașterea celui care avea să fie una dintre personalitățile reprezentative ale artei și culturii române, Constantin Brâncuși.

S-a născut la Hobița, în județul Gorj, la 19 februarie 1876. A urmat la Craiova cursurile Școlii de Arte și Meserii, între anii 1894-1898, după care la București, Școala de Bellearte, pe care a absolvit-o în 1902.

În primul an de după studenție, a realizat bustul Generalului Medic Carol Davila, lucrare care a fost instalată la Spitalul militar București, și reprezintă singurul monument public pe care Constantin Brâncuși l-a expus în București. După această realizare, controversată la acea vreme, Brâncuși și-a început călătoria spre Paris, pe care o programase dinainte. Drumul său (pe care a hotărât să-l parcurgă pe jos), spre capitala Franței s-a întrerupt o vreme la Viena, de unde a plecat apoi la Munchen, în 1909. O întâmplare nefericită l-a oprit din drum, fiind internat o scurtă perioadă suferind de pneumonie infecțioasă, într-un spital de maici, în Franța. Cu sănătatea șubrezită, a decis să-și continue drumul spre Paris, cu trenul.

În 1905 a fost admis la Ecole Nationale Superieur de Beaux Artes, dar a părăsit școala după numai un an, iar după alți patru ani petrecuți în Franța a revenit în România și a participat la Expoziția oficială de pictură, sculptură și arhitectură, în 1909.

Lucrările sale au fost foarte bine primite de publicul american, odată ce a expus pentru prima data în  SUA, în anul 1914, la Photo Secession Gallery din New York City, unde a  revenit doi ani mai târziu la  Wildenstein Galleries, cu  ce-a de-a doua expoziție.

Activitatea artistică a lui Brâncuși s-a desfășurat în forță, opere de o inestimabilă valoare fiind rodul anilor de efervescență creatoare. A participat cu lucrări importante la expoziții colective în SUA, Anglia, Franța, Olanda.

Guvernul comunist instalat în România dupa cel de-al doilea Război Mondial,  a refuzat lucrările marelui artist, acesta lăsându-le prin testament țării natale, astfel că Muzeul Național de Artă Modernă de la Paris (Centre Pompidou), găzduiește un important numĂr de lucrări ale acestuia, guvernul țării unde Brâncuși a trăit o parte din viață și a creat, fusese mai mult decât bucuros să le accepte.

Regimul politic de la București din acea vreme, nu l-a considerat pe Brâncuși un artist care să merite recunoaștere în propria sa țară, și totuși prima expoziție personală Brâncuși s-a deschis în anul 1956 la Muzeul de Artă de la București. Opt ani mai târziu, marelui artist i se recunoaște statutul de „geniu național”, iar operele monumentale de la Tg. Jiu (Coloana infinitului, Masa tăcerii și Poarta sărutului), au intrat într-un amplu program de reabilitare după ce vreme de un sfert de secol au fost lăsate în paragină.

Linia simpla, clară, care conturează forma pe care Brâncuși a propus-o, este o caracteristică specifică a operei sale. Lipsa detaliilor inutile reprezintă esența lucrurilor la care marele artist ajunge, interpretând în manieră proprie volumele sculpturale cărora le-a dat viață.

Brăncuși este considerat unul din cei mai importanți sculptori ai secolului al XX-lea, fiind astfel plasat în centrul mișcării artistice moderne. Eleganța formelor, materialele utilizate, elementul preponderent geometric, echilibrul și nu în ultimul rând, lumina, sunt doar căteva dintre caracteristicile importante ale operei marelui sculptor, prin care acesta a influențat în mod excepțional și profund, artele plastice.

Constantin Brâncuși s-a stins din viață la 16 martie 1957, și a fost înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris.

 

sursa foto: https://www.romanianfriend.com/attractions/the-sculptures-of-constantin-brancusi-in-tg-jiu

 

 

145 DE ANI DE LA NAȘTEREA LUI CONSTANTIN BRĂNCUȘI

Cele mai citite

To Top