Recomandăm

1 Martie, Babele: Tradiții și obiceiuri de mărțișor

„1 Martie a venit, primăvara a sosit!” Îmi amintesc cu drag venirea primăverii și cum o celebram încă din copilărie. Cu siguranță vă amintiți buchețelul de ghiocei și mărțișorul din dotare pe care îl purtați sprinteni, în drum spre școală.

Tradiția mărțișorului are rădăcini adânci în cultura poporului român și aș vrea să ne amintim câteva dintre ele, împreună, citind acest articol.

Sursa foto:iasitvlife.ro

Una dintre cele mai reprezentative tradiții din luna martie este sărbătoarea Babelor.  Cu siguranță ați auzit de zilele Dochiei sau Babele de Martie. Acestea fac parte din unul dintre cele mai cunoscute mituri folclorice românești. Babele de Martie reprezintă un moment din an mult așteptat. Căci fiecare Babă aleasă are rostul ei și dictează ceea ce va avea să vină. Odată cu prima zi a lunii martie, toată lumea își îndreaptă atenția către simbolurile primăverii.

În fiecare an, înainte de 1 martie, româncele își aleg una dintre cele 9 zile de început de primăvară, numite Babe. Fie că îți alegi ziua în funcție de ziua nașterii, fie că o alegi la întâmplare, fiecare zi are o semnificație aparte, potrivit Libertatea.ro.

Ziua de 1 Martie  reprezintă, pentru cei care își aleg această zi, un an bun, cu spor, belșug și sănătate.

2 Martie aduce un an plin de surprize plăcute de la rude și prieteni.

3 Martie va fi benefică pentru cei ce își aleg această Babă, ea vine cu dragoste, petreceri și voie-bună.

Pe 4 Martie, Baba vine cu  realizări financiare, moșteniri și un nou loc de muncă.

Cei ce își aleg ziua de 5 Martie vor avea parte pe parcursul anului de un an plin de relaxare, cu multe vacanțe și zile libere.

6 Martie prevestește un an cu succese și  realizări pe plan profesional.

7 Martie spune că anul acesta este anul schimbării în bine, grijile s-au risipit și bucuriile încep să reapară.

Ziua de 8 Martie este nemaipomentită pentru cei care aleg aceasta Babă, se spune că va fi anul în care se vor face fie mutări dintr-o zonă în alta, fie schimbări de locuințe.

Ultima Babă, cea de pe 9 Martie aduce sănătate, se spune că orice problemă medicală se va îmbunătăți.

Sursa foto:pixabay.com

În general, doamnele și domnișoarele primesc mărțișoare și le poartă pe tot parcursul lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. Însă, în Moldova fetele sunt cele care dăruiesc mărțișoare băieților, iar împreună cu mărțisorul se oferă și flori timpurii de primăvară, precum ghiocelul.

În Dobrogea, mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.

În Tansilvania, se leagă șnurul alb-roșu de ferestre, uși și coarnele animalelor pentru a alunga duhurile rele.

În Bihor, se spune că oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie deoarece aceasta îi va face mai frumoși și mai sănătoși.

Nici Banatul nu scapă de tradiția mărțișorului astfel că fetele se spală cu zăpadă pentru a fi iubite, potrivit evenimentulistoric.ro

featruredfeatured

Sursa foto:pixabay.com

Tradiția mărțișorului are o vechime de mii de ani. Arheologii au descoperit obiecte de mii de ani, sub forma unor pietre de râu vopsite în alb și roșu, înșirate pe ață pentru a fi purtate la gât. Se spune că roșu semnifică vitalitatea femeii, iar albul reprezintă înțelepciunea bărbatului. Așadar, putem spune că șnurul mărțișorului poate exprima împletirea inseparabilă a celor două principii, așa cum se arată într-un material publicat de mediafax.ro.

O primăvară frumoasă!

1 Martie, Babele: Tradiții și obiceiuri de mărțișor

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top